16.01.2023

Benieuwd hoe u en uw onderneming zich kunnen klaarstomen voor 2023?

Thomas Cooreman legt uit hoe best te handelen in de context van de huidige marktsituatie.

Een bedrijf runnen in deze uitdagende tijden is niet gemakkelijk. Maar hoe kunnen we ons aanpassen om te overleven en te streven naar duurzame groei in 2023? We vroegen het aan Thomas Cooreman, onze sales specialist region north. Hij biedt ons enkele inzichten in de context van de huidige marktsituatie en hoe te handelen.

Wat zijn de huidige uitdagingen in de markt voor ondernemingen?

Stijgende prijzen en huizenhoge inflatie, knelpunten in de toeleveringsketen, de war on talent, de stijgende vraag naar duurzaamheid, de oorlog in Oekraïne ... de markt lijdt eronder en de verwachtingen zijn eerder somber. In een recente publicatie van de Europese Centrale Bank wordt duidelijk gesproken over een stagnatie van de economische groei op korte termijn en toenemende onzekerheid op de markt. We zitten midden in een storm, zonder zicht op wanneer die zal stoppen of heviger worden.

In hoeverre zal overheidssteun de redder zijn? Of heeft de overheid tijdens de coronacrisis al haar beste beentje voorgezet? Zal ze deze keer het roer wat losser moeten gooien uit angst zelf ten onder te gaan? De afgelopen jaren heeft de overheid immers al tal van steunmaatregelen genomen om minder solvabele bedrijven boven water te houden. We zien deze maatregelen al een tijdje afzwakken, en het aantal faillissementen stijgen.

Het is in deze turbulente tijden dat bedrijven extra slagkracht nodig hebben om deze moeilijke periode door te komen en vaste grond onder de voeten is een luxe waar iedereen naar op zoek is.

Voor welke gevaren zorgt de huidige marktsituatie voor ondernemingen?

We zien dan dat bedrijven in tijden van onzekerheid steeds weer terugvallen op het principe "cash is king". Er wordt dus meer aandacht besteed aan de effectieve (vrije) kasstromen binnen bedrijven en minder aan het boekhoudkundig rendement. Het is immers deze cash die op korte termijn de liquiditeitspositie van de onderneming bepaalt en dus soms de adem ontneemt.

Daarom zien we vandaag bij BNP Paribas Fortis Factor de gemiddelde betalingsachterstand bij de debiteuren van onze eigen klanten sterk toenemen en merken we dat bedrijven hun uiterste best doen om hun liquiditeit vast te houden. Daardoor wachten klanten steeds langer op betalingen en blijft het bedrag aan uitstaande facturen stijgen.

Hoe zorg je als onderneming voor zekerheid in tijden van onzekerheid en welke rol kan BNP Paribas Fortis Factor daarin spelen?

Om te voorkomen dat bedrijven lang op hun geld moeten wachten, treden wij op als factormaatschappij. Wij ondersteunen onze klanten hierbij door openstaande facturen om te zetten naar liquide middelen. Onze klanten kunnen immers onmiddellijk gebruik maken van dat geld dat anders vastzit bij hun debiteuren. Zo creëren we een enorme buffer, een oorlogskas die in deze onzekere tijden het verschil kan maken. Wij geven onze klanten de solide basis die ze zoeken en plaatsen hen in pole position om hun eigen cashflow te beheren.

Maar naast veiligheid bieden we ook kansen. De wereld beweegt in een razend tempo en stilstand is achteruitgang. Dankzij de extra middelen die wij voor onze klanten vrijmaken, kunnen zij nieuwe projecten opstarten en verdere groei financieren. Zo onderscheiden onze cliënten zich niet alleen als veilige havens, maar ook als pioniers van de toekomst.

Door een structurele, continue samenwerking volgen wij de dagelijkse activiteiten en vooruitgang van onze klanten en stemmen wij onze financiering af op onze klant en zijn behoeften. 

Meer weten over onze oplossingen? Klik hier 

 

Sources:  https://www.ecb.europa.eu/pub/projections/html/ecb.projections202209_ecbstaff~3eafaaee1a.en.html